DIRECTEUR HET GOED

Willem van Rijn

INITIATIEFNEMER ZERO WASTE NEDERLAND

Elisah Pals

OPRICHTER PEERBY

Daan Weddepohl

Nu jij?

We zijn benieuwd wat jouw tip is. Leuk als je deze deelt met ons, dat kan via onze Facebook pagina.

Ook Willem, Elisah en Daan doen mee, wat is hun tip?

Willem van Rijn | Het Goed

Het Goed organiseert de 'Lang leve je spullen' week. Het is belangrijk dat we meer spullen langer gebruiken en daar zetten we ons dagelijks voor in. Want hiermee besparen we veel grondstoffen en iedere kilo hergebruik levert 1 kilo CO2-besparing op. Het is leuk spullen een tweede leven te geven en andere mensen blij te maken met spullen die je niet meer gebruikt. Bovendien is het goed voor het milieu. Bij Het Goed maken we ‘Werk door hergebruik’. Samen met onze klanten geven we zo veel mogelijk spullen een tweede leven en daarbij bieden we aan vele mensen passend werk.

Mijn tip. Verklein je afvalberg door minder nieuwe spullen te kopen en langer met je spullen te doen. En kijk of je het tweedehands kan kopen als je iets nodig hebt, voordat je het nieuw aanschaft.

Elisah Pals | Zero Waste NL

Voor ons is het iedere week de Week Zonder Afval! Deze week organiseren we de Zero Waste tours: een wandeling of fietstocht door je eigen woonplaats met een gids, die jou laat zien hoe en waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Zo wordt afvalvrij leven niet alleen haalbaar, maar ook leuk, gezellig en lekker! Genieten dus. Inschrijven kan via deze link.

Mijn tip. Neem je eigen verpakking mee! De duurzaamste verpakking is de verpakking die je al hebt. Weet je niet zeker of de verkoper dit oké vindt? Let dan op de raamsticker van Zero Waste Nederland, met de tekst 'Neem gerust je eigen verpakking mee'. Deze plakt al op 8.000 plekken in Nederland. De meest simpele tip: plak een Nee-Nee sticker op de deur. Dan voorkom je niet alleen veel foldermateriaal, maar ook heel veel koopverleiding.

Daan Weddepohl | Peerby

Er gaan een hoop grondstoffen en verpakkingen verloren aan spullen die we maar af en toe nodig hebben. Neem een boormachine, die heeft meer dan genoeg capaciteit om 10 huizen van gaten te voorzien. Dus als we vaker delen, scheelt dat misschien wel 9 boormachines; 9 stuks die niet gemaakt hoeven te worden, niet verpakt hoeven te worden en uiteindelijk ook niet op de afvalberg terecht komen. Delen = minder afval!

Mijn tip. Wil je iets echt graag zelf hebben? Koop dan een variant van goeie kwaliteit die lang mee gaat, makkelijk te repareren en onderhouden is en geschikt is om te delen. Heb je geen 'passie' voor een product en heb je het maar af en toe nodig? Leen of huur het dan!